SKÅNE

Vanligt med våld på LSS-boende

Det förekommer mycket våld och hot på boende för personer med funktionsnedsättningar visar en kartläggning som länsstyrelsen i Skåne gjort. På de tillfrågade boendena svarar nästan 70 procent att det förekommit hot och våld mellan personal och de boende.

Skräckexemplet som fick länsstyrelsen att dra igång kartläggningen utspelade sig under 2007 då ett LSS-boende, anlitade ett vaktbolag för att kunna hantera de boende. Personalen fick då hjälp att hålla fast och lägga ner personer som man inte lyckades ta hand om på annat sätt.

Denna typ av händelser vill nu länsstyrelsen förebygga och gör detta genom att först karlägga hur stor problemet är. 220 olika verksamheter i Skåne, både privata och offentliga fick svara på en enkät. Nästan 70 procent svarade att det förekommit hot och våld mellan personal, brukare och klient.

Kerstin Jonsson som arbetat med kartläggningen på länsstyrelsen säger att man nu kommer att besöka olika boende och prata med personal, boende och deras företrädare för att se hur alvarliga händelserna är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".