SKÅNE

Skånska djur testas för blåtunga

Även skånska djur kommer att testas för virussjukdomen blåtunga. Detta efter att sjukdomen hittats på två nötkreatur på en gård i södra Halland, de djuren har avlivats.

Nu är man orolig för smittspridning och också Skåne drabbas av restriktioner. Man får inte transportera djur ut ur Skåne eller genom länet utan specialla tillstånd. Man förbereder sig för provtagning av skånska djur - något man är i full färd med i Halland.

Blåtunga är en virussjukdom som sprids via knott, sjukdomen drabbar främst nötkreatur, getter och får, men också vilda djur som hjortar och rådjur. Det är inte alltid man märker på ett djur om det är sjukt vilket gör att blåtungan kan vara svårupptäckt. Om djuret insjuknar så kan det svullna upp i hals och huvudtrakten, få andningsvårigheter. Sjukdomen kan vara dödlig för djur. Den är däremot inte alls farlig för människor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".