Omfalos måste bort från Kullen

I dag beslutade tingsrätten att konstnären Lars Vilks måste ta bort sin senaste skapelse vid stranden på Kullaberg.
Det rör sig om en stenbumling som Vilks kallat Omfalos. Lars Vilks har deltagit i många rättsliga processer om sina skapelser på Kullaberg. Arx och Nimis har kommit till under en period av 20 år. Men de får stå kvar efter tidigare beslut i hovrätten. Omfalos är en drygt en och en halv meter hög betongklump som uppfördes för snart tre år sedan.

Lars Vilks och Kullaberg

Lars Vilks har blivit känd för skulpturer på strandremsan i naturreservatet Kullaberg. Rikskända är Nimis och Arx som började byggas 1980. De rättsliga turerna kring skulpturerna, som lockat många besökare till området, har varit omfattande. Markägaren Gyllenstiernska Krapperupsstiftelsen har försökt få bort dem. Men tidigare i år blev det klart att både Arx och Nimis får stå kvar. Det skedde i och med att Högsta Domstolen inte beviljade prövningstillstånd i ärendet. Hovrättens dom om att de båda konstverken får stå kvar stod därmed fast. Däremot beslutades att konstverket Omfalos måste forslas bort. Senare sålde Vilks Omfalos till konstnären Ernst Billgren. I augusti beslutade kronofogdemyndigheten att Vilks och Billgren gemensamt skulle ansvara för bortforslingen av Omfalos. Det är det beslutet som överklagats till Malmö tingsrätt, som alltså bestämt att Omfalos ska bort. (TT)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".