Kristianstad

Personal samlades mot bakterier

Centralsjukhuset i Kristianstad har laddat inför förkylningssäsongen med en utbildningsdag om multiresistenta bakterier. Kursen för sjukvårdspersonalen är ett led i sjukhusets satsning för att få bukt med bakterier som är resistenta mot antibiotika.

Sköterskan Madelen Jossis spritar händerna och sätter dem under en lampa med ultraviolett ljus.

– Jag testar hur duktig jag är på att smörja händerna med handsprit, säger hon.

Förutom handhygien handlar det om att skriva ut mer av gamla, hederliga penicilliner och mindre av annan slags antibiotika. Sen har man slutat att låta fyra patienter dela sal, nu lägger man max två -tre sjuka i samma rum. Överbeläggningar undviks också för då hoppar bakterierna från säng till säng.

– Om det finns mycket antibiotikaresistens bland bakterierna som orsakar infektionerna är risken uppenbar att man får en behandling som inte är effektiv, säger Johan Rydberg som är avdelningschef på bakteriologiska kliniken.

Om ett år tror Staffan Banke som är läkare på infektionskliniken att satsningen kan mätas i siffror som förhoppningsvis visar att allt färre patienter blir sjuka av multiresistenta bakterier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista