SKÅNE

Fiske får mer ersättning för sälskador

I den kommande budgetpropositionen kommer regeringen att förstärka viltskadeersättningen med 20 miljoner kronor. För Skånes del handlar det om mer pengar till fiskarna längs Östersjökusten för den skada som sälarna gör. Totalt kommer anslaget till viltskadeersättning att bli 111 miljoner kronor 2009.

Tanken är att pengarna ska förbättra fortsättningarna för det småskaliga fisket i Östersjön.

Fiskeridirektören vid Länsstyrelsen i Skåne, Johan Wagnström, tycker att ökningen på 20 miljoner är ett bra tillskott, men om sälproblemen fortsätter att öka kommer det inte att räcka.

– Är det så att det blir mängder med sälar tror jag att fiskarna hellre ser att man minskar antalet sälar, säger fiskeridirektör Johan Wagnström.

Hans Nilsson är ålafiskare och ordförande för Kristianstad läns ålfiskarförening. Han har inte fått så mycket skador av säl, men många av hans kollegor har drabbats hårt av deras förstörelse.

– Förmodligen är det en individ som gett sig på att börja bita i redskapen för den ser ju att det finns mat, och den kan lära sin avkomma att det finns mat där, så det kan bli ett stort problem i framtiden, säger Hans Nilsson som är ålafiskare i Yngsjö.

Att göra en hel Homma, den nätstrut man fångar ål i, med det hållbara garnet kostar trots statliga subventioner många tusenlappar. Då krävs det en rätt stor omsättning för att kunna ha råd med den, men som det ser ut idag i ålafiskenäringen är det väldigt få som har det som heltidssysselsättng.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista