Kristen friskola får inget tillstånd

HÖÖR. Kristet Center Syd hade ingen framgång när länsrätten i Stockholm på måndagen tog ställning till Skolverkets beslut att återkalla tillståndet för centrets grundskola och gymnasieskola i Höör.
Länsrättens dom innebär att grundskolan inte får tillbaka sitt tillstånd och att inget bidrag utbetalas till driften av gymnasieskolan.
Skolverket beslöt i augusti förra året att dra in tillstånd och bidrag eftersom lärarnas kompetens inte bedömdes som tillräcklig. Dessutom ansågs lokalerna som undermåliga. – AVVIKANDE VÄRDERINGAR Skolverket menade också att undervisningen alltför mycket styrdes av centrets kristna värdering och att skolan och arbetet i församlingen blandades ihop. Länsrätten skriver i sin dom beträffande gymnasieskolan att företrädare för församlingen/skolan givit uttryck för värderingar "som påtagligt avviker" från vad som stadgas i skollagen. När det gäller grundskolan trycker också länsrätten hårt på att de flesta av lärarna inte har tillräcklig utbildning för sitt arbete. ÖVERKLAGAR I avvaktan på länsrättens dom har Kristet Center Syd fortsatt att driva bägge skolorna. Företrädare för skolledningen har förklarat att Skolverkets beslut kommer att överklagas så långt det är möjligt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".