Tolvåringar dricker starköl och vin

SKÅNE. Fler skånska tolvåringar har det senaste året druckit starköl eller vin. Fler har också smakat ännu starkare alkohol.
Ökningen är störst bland flickor.
Region Skåne och Lions har för andra året frågat Skånes alla sjätteklassare om deras vanor vad gäller alkohol, rökning, snusning, narkotika och hur mycket de ägnar sig åt idrott eller andra fysiska aktiviteter. Undersökningen omfattar 1 756 tolvåringar, 861 pojkar och 895 flickor. FLER FLICKOR RÖKER Sex procent fler av flickorna säger att de smakat folköl, starköl, vin eller ännu starkare alkohol. För pojkarna är siffrorna mellan en och tre procent. Det är också fler flickor än pojkar som provat på att röka under det senaste året. Samtidigt är det flickorna som i högre grad börjat idrotta. Sex procent fler har gått med i en idrottsförening och 15 procent fler säger att de idrottar mer än två gånger i veckan. INGEN NARKOTIKA Pojkarnas idrottande har ökat med tre procent och när det gäller medlemskap i en idrottsförening visar siffran på en procents minskning jämfört med förra året. På frågan om de rökt hasch eller marijuana det senaste året svarar samtliga nej. Samma svar lämnade flickorna även förra året, medan det är en minskning bland pojkarna med en procent.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".