SKÅNE

Garanti om vård håller inte

Region Skåne har svårare än någonsin att leva upp till vårdgarantin. I augusti hade nästan 20 000 skåningar väntat mer än 90 dagar på ett första besök hos en specialist. Och fortfarande tycker skåningarna att det är svårt att komma fram till vårdcentralerna. Det visar den årliga jämförelse som Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting gjort.

I den jämförelse som presenterades på måndagen är det dåligt betyg för Skåne, som hamnar nästan i botten vad det gäller hur lätt skåningarna upplever att det är att komma fram till vårdcentralerna på telefon. Endast 55 procent anser det vara lätt medan till exempel Halland i topp får 80 procent positiva svar.

Men den upplevda tillgängligheten kan skilja sig från verkligheten. Faktiska mätningar från mars i år visar att antalet besvarade samtal har ökat betydligt jämfört med året före.

Men samtidigt visar mätningar också att rekordmånga, 19 695 personer, i augusti i år hade väntat mer än 90 dagar på att få komma till en specialist, och det här är den högsta siffran sedan Region Skåne började mäta väntetiderna för ungefär två och ett halvt år sedan. Flest väntande hade ortoped- och ögonmottagningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista