Tunnelrättegången i dag

- Skanska bär ansvaret för de skador som det giftiga tätningsmedlet Rhoca-Gil orsakade, hävdade åklagarsidan när rättegången mot Skanska inleddes i dag.

Hela dagen i dag har åklagarna försökt bevisa att de två Skanskachefer som är åtalade inte tagit det ansvar de borde. Och att Skanska som företag brustit i sitt ansvar och därför ska dömas till en företagsbot på tre miljoner kronor. Skanska ska redogöra för sin syn i morgon. Men det är redan tydligt att företaget vill lägga en stor del av skulden på leverantören Rhone-Poulenc. I slutet av dagens förhandling i tingsrätten i Ängelholm begärde Skanskas advokat att få höra två nya vittnen som skulle styrka Rhone-Poulencs skuld. Men det satte sig en märkbart irriterad åklagare emot. Åklagaren tyckte att Skanska kunde ha åberopat de här vittnena tidigare. Nu blir det tingsrätten som får avgöra om vittnena ska höras eller inte.

Tunnelbygget i korthet

Regeringen beslöt i mars 1992 att tunnlarna skulle byggas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista