Det var i fjol som en 20-åring sköts i Kristianstad. Foto: Jenny Johnsson Roos/SR Kristianstad.
KRISTIANSTAD

Skärpt straff efter skott på Näsby

På tisdagen föll hovrättens dom mot två av de dömda i tingsrätten för inblandning i mordförsöket på en 20-åring på Gamlegården i Kristianstad. Hovrätten ändrar domen för en av männen till ett års fängelse istället för åtta månader, den andre mannens straff på två års fängelse kvarstår.

Åklagaren yrkade på längre fängelsestraff båda men fick inte rätten med sig. Tidigare har en 17-årig pojke dömts till 20 månaders sluten ungdomsvård för själva skotten.

Det var i december förra året som de två åtalade tillsammans med skytten och två kvinnor lockade ut 20-åringen till Gamlegården. Bakgrunden var att straffa 20 åringen för att han tagit hundar som tillhörde två av dom inblandades familj.

Den då 17-åriga skytten sköt 20-åringen med ett skott i huvudet och ett i magen. I tingsrätten dömdes han för mordförsök och grovt vapenbrott till 20 månaders sluten ungdomsvård. En dom som inte överklagades.

Samtidigt dömdes de två andra inblandade männen, då 20 och 23 år gamla, till två års fängelse för grovt vapenbrott och medhjälp till kroppsskada, respektive åtta månaders fängelse för grovt vapenbrott. 
Deras domar överklagades alltså till hovrätten, både av åklagaren och de dömda männen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista