SKÅNE

Storvarsel påverkar Skåneföretag

Onsdagens besked att Volvo varslar ytterligare 3 300 anställda om uppsägning, varav 2 700 i Sverige kan innebära svårare tider för dom företag i Skåne som har Volvo som kund.

På Plastal i Simrishamn, där man bland annat tillverkar stötfångarsystem och andra plastkomponenter till Saab och Volvo, är man däremot inte jätteoroad över det rådande läget, säger platschefen Johnny Ekstedt. De Volvodelar man tillverkar utgör nämligen bara cirka 20 procent av produktionen. I slutet av sommaren varslades dessutom 25 personer om uppsägning så en besparing är redan gjord. Nu ska man på Plastal göra en översikt över verksamheten för att se vad man ska göra i framtiden.

Roger Parneståhl, platschef på Autoliv i Hässleholm är däremot mer nedstämd. Men förvånad är han inte. I och med att Volvos nybilsförsäljning gått ner kraftigt under en tid så var det väntat. Hur det påverkar dom anställda på Autoliv är dock oklart.

Företaget KB-components, tidigare Konstruktionsbakelit, i Örkelljunga, som är leverantör till Volvo, har också drabbats hårt av bilföretagets kris. Sedan i somras har personalstyrkan minskat med 50 personer och gårdagens varsel på Volvo innebär sannolikt att personalstyrkan måste minskas ytterligare, tror VD:n Ulf Dofeldt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".