Banverkets personal vid ett av de stående tågen. Trafiken kommer antagligen att gå som vanligt först på torsdagsmorgonen. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.

Totalstopp i tågtrafiken Malmö - Lund

Uppdaterad 22:45

En nedriven kontaktledning orsakade totalstopp i tågtrafiken mellan Malmö och Lund mitt i rusningstrafiken på onsdagskvällen. Närmare 500 resenärer blev fast i de stillastående tågen i omkring fyra timmar. Det kommer att vara helt stopp i tågtrafiken till midnatt, och antagligen kommer trafiken att fungera fullt ut först på torsdag morgon.

Orsaken till stoppet var att ett tåg av okänd anledning rev ned en kontaktledning. Det skedde vid 17-tiden på onsdagen. Två tåg blev därefter stående på spåren, ett Pågatåg och ett Öresundståg. 

Av säkerhetsskäl fick passagerarna inte lämna tågen förrän ledningarna blivit jordade, vilket tog flera timmar. Först närmare kl 21 kunde de sista av de omkring 400-500 passagerarna lämna tågen, enligt Skånetrafikens informatör Ulrika Mebuis. 

Vid 18-tiden kunde ett av spåren tas i bruk igen, men bara i ungefär en timme. Sedan blev det totalstopp igen.  

Ersättningsbussar har satts in mellan Malmö och Lund, och tåg norrifrån har fått vända i Lund. Det kan dröja ända till torsdag morgon innan tågtrafiken fungerar som vanligt igen.

– Banverket tror att det kommer att vara totalstopp fram till ungefär kl 24 på onsdagskvällen. Därefter hoppas vi kunna börja använda ett spår igen. Men felet kommer att vara helt åtgärdat först i morgon bitti, tills rusningstrafiken drar igång igen vid 6-tiden, säger informatör Ulrika Mebuis.

Trots att flera hundra passagerare blev fast på tågen i flera timmar, och många andra blev försenade, kan inte alla räkna med att få någon ersättning.

Skånetrafikens resegaranti gäller inte i detta fall. Det beror på att tillbudet räknas som force majeure, vilket innebär att det handlar om omständigheter som Skånetrafiken inte kunnat råda över. 

Men eftersom väntan blev så lång för de passagerare som fastnade på tågen, kommer Skånetrafiken att diskutera hur man kan kompensera just dessa.

– Det är inte rimligt att man ska behöva vänta så länge. Därför kommer vi på torsdagen att diskutera med Banverket och andra inblandade hur vi ska kompensera de personer som blev instängda på tågen, säger Skånetrafikens informatör Ulrika Mebuis.

Övriga resenärer som blev försenade kan inte att räkna med någon ersättning, enligt Ulrika Mebuis.

Monica Elfström
monica.elfstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista