MALMÖ

Häktningsförhandling mot storsvindlare

Under torsdagen hålls häktningsförhandlingar i Malmö tingsrätt mot en 45-åring som misstänks för grova ekobrott. Mannen som beskrivs som en riktig storsvindlare greps i tisdags kväll efter en husrannsakan, och är sedan tidigare känd för att ha sysslat med ekonomisk brottslighet.

Den 45-årige mannen misstänks för två fall av grova investeringsbedrägerier och det handlar om summor på över 50 miljoner kronor. Och det är inte första gången mannen kommer på tal för fiske i grumliga ekonomiska vatten.

Bland annat stod han 2003 åtalad i Ystad tingsrätt misstänkt för att ha lurat ett fyrtiotal personer och företag på över fyrtio miljoner kronor. Det brottet gav ingen fällande dom i tingsrätten, men mannen dömdes ändå till ett och ett halvt års fängelse för ett annat grovt bedrägeri och urkundsförfalskning.

Men 45-åringens avtryck i ekobrottsvärlden går tillbaka ända till 80-talet. Då var han huvudmisstänkt i den svindlarliga som lurade Tomelilla sparbank att bevilja krediter på upp till 100 miljoner kronor. Men ekobrottsmyndighetens chefsåklagare är förtegen om detaljer kring de misstankar som ligger till grund för torsdagseftermiddagens förhandlingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista