HELSINGBORG

Ökad belastning på akuten var väntad

Det blev inga oväntade konsekvenser för akuten på Helsingborgs lasarett när nattakuten i Ängelholm stängdes den 1 oktober. Av i snitt fem patienter som besökte akuten i Ängelholm nattetid har tre-fyra sökt sig till Helsingborgsakuten i stället. Och det är helt enligt beräkningarna.

Att något färre söker vård tror de ansvariga beror på att en del patienter väntar med akutbesöket, eller söker sig till vårdcentralen i stället.

Helsingborgsakuten fick faktiskt en större ökning av Ängelholmspatienter i våras efter att en närsjukvårdslinje stängts i Ängelholm. Det medförde att det kom åtta-nio nya patienter per dygn till Helsingborg.

Totalt har antalet akutpatienter i Helsingborg ökat rejält på ett år. Närmare bestämt med cirka 7000. Akutmottagningen har varit trångbodd under ett antal år och behovet av att bygga om och bygga ut är stort. Helsingborgs lasarett har också fått preliminärt ja till en 120-miljonerssatsning under nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".