Tusentals ton gödning till botten

BORNHOLM. Stora mängder konstgödning och olja hotar nu att spridas i vattnen mellan sydöstra Skåne och Bornholm efter gårdagens fartygsolycka. Det kinesiska lastfartyget Fu Shan Hai gick då till botten efter en kollision med det cypernregistrerade containerfartyget Gdynia.
Det var vid middagstid igår som Fu Shan Hain kolliderade med Gdynia norr om Hammers Odde på Bornholm. Innan fartyget sjönk hann besättningen på 27 man räddas i land. Fu Shan Hai är 45 meter högt och kommer att bli ett hinder för sjöfarten där hon nu ligger på 68 meters djup. I lasten finns över 60 000 ton gödningsmedel och nästan 2 000 ton olja. En del av oljan har läckt ut och bekämpas av danska miljöfartyg. Idag ska svenskt flyg se hur stora utsläppen är. Planena är att pumpa upp oljan ur fartyget. Konstgödningen anses inte vara ett stort miljöproblem även om den skulle läcka ut i havet. Vem som bär skulden till kollisionen i den helt klara sikten är oklart. Den kinesiska besättningen har förhörts på Bornholm, och besättningen på Gdynia ska förhöras i Polen i morgon. Senare kommer det att bli sjöförklaring i Danmark.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".