SKÅNE

Skånska hushåll minskar utsläpp

Det är hushållen i Skåne som ligger bakom länets kraftiga minskning av klimatutsläpp de senaste åren, enligt Länsstyrelsen i Skåne län.

Att vi reser mer kollektivt, är duktiga på att källsortera våra sopor och har bytt ut våra oljepannor i en rasande fart gör att de skånska hushållen ligger bakom Skånes minskning av klimatutsläpp.
Sedan 1990 har Skånes utsläpp minskat med dryga 25 procent, att jämföra med landet i stort där minskningen är 9 procent.
Till exempel har det kommit in mer än 6000 ansökningar om bidrag för att ersätta oljepannor med mer miljöanpassad uppvärmning. Vilket har bidragit till att utsläppen från uppvärmningen i Skåne har minskat med över 75 procent.
Skåne leder också storstadsläns ligan där regionen är bäst i hela Sverige på att minska utsläppen.
Men det finns fortfarande utrymme för förbättring. Utsläpp från transporter och fossil naturgas är nästa område som Länsstyrelsen måste ta tag i för att Skåne ska kunna leva upp till sina klimatambitioner.
Länsstyrelsen satsar nu på en ny klimat- och energistrategi som sträcker sig fram till 2020 som ska visa hur regionen i fortsättningen ska arbeta med klimatutsläppsfrågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".