Klippan stäms på rekordbelopp

KLIPPAN. Rekordhöga 820 000 kronor lyder stämningsbeloppet på när Pappers på onsdagen stämde tillverkaren Klippan inför AD.
Bakgrunden är felaktiga löneutbetalningar - för hela pappersindustrin - på tiotals miljoner kronor.
Pappersindustriarbetareförbundet och skogsföretaget Klippan är i princip överens om att bolaget under åren 1996 till 2002 betalat ut drygt en halv miljon kronor för lite i löner när den anställde börjat och slutat en bit in i en kalendermånad. Men Pappers vill även ha skadestånd - något som Klippan vägrar att gå med på. Därför stämmer facket företaget inför Arbetsdomstolen (AD). Det var tidigt under fjoråret som det uppdagades att pappersindustrin i strid med gällande avtal betalat ut för lite lön. De anställda ska ha månadslön, men när den enskilde slutat eller börjat en bit in i kalendermånaden har lön endast betalats i relation till antalet dagar i arbete under den aktuella månaden. Totalt handlar det om i runda slängar 30 miljoner kronor, enligt Pappers, som mängder av pappersföretag tvingas betala tillbaka.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".