Giftig kreosot kan ha nått dricksvattnet

BÅSTAD. Ett större upplag av järnvägssliprar på Båstads station har orsakat utsläpp och markföroreningar av det mycket giftiga och cancerframkallande ämnet kreosot.
Giftet kan ha nått en dricksvattenbrunn i närheten.
Enligt Båstads miljöchef Bo Wendt måste ett vattenprov tas från brunnen för att säkerställa att inget av det mycket giftiga och cancerframkallande ämnet har nått brunnen. – Och förmodligen anmäler vi också ärendet till miljöåklagare för åtal, säger Bo Wendt. Sliprarna har legat helt öppet under bar himmel och direkt på marken under minst fyra månader. Där har den impregnerade kreosoten sen spolats med regnvattnet och vidare ner i marken. Ingen vet idag om giftet nått något vattendrag eller någon vattentäkt. Enligt Hans Lundström på Bjäre Naturskyddsförening måste Banverket genast inspektera området och förhindra att mer kreosot läcker ut i naturen kring stationen. Kreosot är både cancer- och allergiframkallande, det lagras i människokroppen och anses också som mycket skadligt för vattenmiljöer av alla slag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".