Minskad risk för nya oljeskador

ÖSTERLEN/BORNHOLM. Oljesaneringsarbetet längs den sydostskånska kusten är nu avslutat. Samtidigt är faran för ytterligare oljeskador på Bornholm och Christiansö nu över.
Två veckor efter det första påslaget av olja är det rent och fint på badstränderna igen, meddelar Ystad kommun. Som mest arbetade 550 personer per dag med saneringen, som delvis gjordes med nya metoder. Från och med idag sker bara normal bevakning av kusten.
Samtidigt är faran för ytterligare oljeskador på Bornholm och Christiansö nu över. Om inget går snett under arbetet med att pumpa upp den resterande oljan från vraket, så är det slut med oljeproblemen. Det säger örlogskapten Frank Rasmussen på Bornholms Marinedistrikt till Danmarks Radio. Just nu kommer det bara upp en liten mängd olja från vraket. Den danska kustbevakningen, Søværnets Operative Kommando, har kvar sina miljöfartyg i området för att kunna rycka in om det skulle ske en olycka när oljan pumpas upp från vraket.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".