Mysteriet med saknat spionplan nära lösning

Mysteriet med den saknade DC 3:an som 1952 försvann över Östersjön kan nu få en lösning. Göteborgsföretaget Marin Mätteknik tror att vraket av den nedskjutna DC 3:an har hittats på Östersjöns botten.
Företaget är specialister på sjömätning och bottenkartläggning, och arbetar bland annat med att söka efter föremål på havets botten. Företaget ska på eget initiativ ha sökt efter den svenska DC 3:an.
Spionflygplanet sköts ner av ryssarna den 13 juni 1952 under ett spionuppdrag över den sovjetiska Östersjökusten. De åtta personerna ombord, liksom flygplanet, försvann spårlöst. Det enda som hittades efteråt var en sönderskjuten flotte.
Tror vraket är hittat Skolchefen Kenth Olsson i Åhus har skrivit två böcker och en avhandling om det försvunna DC3 flygplanet som sköts ner 1952. Och han tror att det kan vara resterna av det svenska DC-3-flygplanet som har hittats på Östersjöns botten. Under sin forskning har Kenth Olsson pratat med många av de anhöriga till de försvunna besättningsmännen. - Det finns en teoretisk möjlighet att besättningen kan ha räddat sig eller blivit upplockade. Och det är den frågan som det nu är intressant att få svar på, säger Kenth Olsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".