Mer olja upptäckt vid Sandhammaren

SANDHAMMAREN. Kustbevakningen har vid sin flygspaning idag åter igen upptäckt en mindre mängd olja på stranden vid Sandhammaren. Men i övrigt är kommunerna på syd- och sydostkusten nu helt rena från det oljeutsläpp som drabbade dem för drygt två veckor sen, efter att den kinesiska båten Fu Shan Hai förliste utanför Bornholm.
Rolf Karlsson, chef för parkenheten i Simrishamns kommun, säger att det nu är så gott som rent på stränderna. Margareta Hemne, turistchef i Simrishamn säger att hon är lättad över att det två veckor efter det första påslaget av olja till största del är rent och fint på badstränderna igen. Som mest arbetade 550 personer per dag med saneringen, som delvis gjordes med nya metoder. Från och med idag sker bara normal bevakning av kusten.
Faran över på Bornholm Samtidigt är faran för ytterligare oljeskador på Bornholm och Christiansö nu över. Om inget går snett under arbetet med att pumpa upp den resterande oljan från vraket, så är det slut med oljeproblemen. Det säger örlogskapten Frank Rasmussen på Bornholms Marinedistrikt till Danmarks Radio. Just nu kommer det bara upp en liten mängd olja från vraket. Den danska kustbevakningen, Søværnets Operative Kommando, har kvar sina miljöfartyg i området för att kunna rycka in om det skulle ske en olycka när oljan pumpas upp från vraket.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".