Alkoholen kostar Skåne miljarder

Region Skåne hade 1998 alkoholkostnader på två miljarder kronor. De sammanlagda utgifterna för länets kommuner uppgick till 2,5 miljarder.
Det är alkoholkommittén som räknat fram kostnaderna för 1998. Siffrorna är en grov uppskattning av samhällskostnader som bortfall av produktion, socialvård, kriminalvård och annat. En nationell handlingsplan för att förebygga alkoholskador antogs av riksdagen i februari. Då tillsattes en alkoholkommitté för att genomföra programmet. I statistiken över Systembolagets försäljning förra året ligger Skåne betydligt under riksgenomsnittet. Förklaringen är att betydande inköp görs utomlands. Den högre tillgängligheten till utlandsköp gör att alkoholkonsumtionen i Skåne snarare ligger över riksgenomsnittet, enligt alkoholkommittén. Den totala alkoholkonsumtionen i Sverige har ökat med 13 procent mellan 1996 och juni 2001.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista