Skåne

Hyrorna höjs i snitt med 3,87 procent

Nu börjar hyresförhandlingarna bli klara för många kommunala bostadsföretag i Skåne.
Runt hälften av bostadsföretagen har träffat överenskommelse med Hyresgästföreningen, och för dem blir det nästa år en genomsnittlig höjning på 3,87 procent.

Hittills ser det ut som om hyresgästerna Svedalahem slipper undan med den lägsta höjningen medan de som bor i Örkelljungabostäder får kännas vid den högsta. I Svedala blir det två och en halv procents höjning. Mer än dubbelt så mycket eller 5,3 procent blir det i Örkelljunga. 

Sedan finns det ett par kommuner där höjningen blir mellan fyra och fem procent, kommuner som Östra Göinge, Kristianstad och Bjuv. I Bromölla, Eslöv och Hässleholm ligger hyreshöjningarna nästa år nära fyra procent. 

Nu är det här genomsnittliga höjningar. I Kristianstad till exempel varierar höjningarna mellan 35 och 49 kronor per kvadratmeter beroende på bland annat standard och läge. 

När hyresförhandlingarna i de kommunala eller allmännyttiga bolagen är klara är det dags för Hyresgästföreningen att förhandla med de privata värdarna. Då fungerar hyrorna i de kommunala bostadsföretagen som ett tak för likvärdiga lägenheter hos de privata fastighetsägarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".