Grisimport kritiseras

Veterinärer befarar salmonella om Swedish Meats tillåts importera avelsgrisar från Danmark.
Swedish Meats planer på att i stor skala börja importera danska avelssvin kritiseras hårt av Sveriges veterinärförbund. Veterinärerna varnar för multiresistent salmonella och andra sjukdomar. Bengt Andreasson som är platschef på Swedish Meats i Kristianstad medger att de danska svinen har andra sjukdomar än de svenska men tycker samtidigt att kritiken är överdriven. - Vi kommer att säkerställa att smittan inte kommer in i Sverige genom ett program för karantän och provtagningar. Swedish Meats har ansökt hos Jordbruksverket om att efter nyår få påbörja importen. Avsikten är att importera 400 galtar per år. Den danska så kallade charkgrisen kan te sig mycket lockande ur uppfödarperspektiv. Den växer snabbare och ger en jämnare köttkvalitet än svenska grisar. Köttet är dessutom bättre lämpat som råvara för charkprodukter, därav smeknamnet. Egentligen heter rasen duroc. Med hjälp av experter på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) ska Jordbruksverket ta ställning till ansökan. Beslutet kan komma redan i slutet av nästa vecka.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".