SIMRISHAMN

Reningsanläggning kan lösa problem med TBT

En reningsanläggning runt slipen i Simrishamns hamn kommer att bli ett av förslagen på hur man ska lösa problemen med TBT i bottensedimenten i Simrishamn. Det säger Peter Nilsson på VA teknik, som är den konsult som Simrishamns kommun anlitat. Han arbetar nu med en rapport som ska vara klar om ett par månader.

Den senaste mätningen, i somras, visade att Simrishamns hamn hade värden nästan 5 gånger högre än gränsvärdena för TBT. Nu arbetar både länsstyrelsen och kommunen med en plan för hur man ska lösa problemet och man diskuterar även sanering av bottenmassorna.

Slipen är den del av hamnen där man kan dra upp båtar för att rengöra botten från alger och annat, något som oftast sker med högtryckstvätt, som också kan lösgöra delar av färgen.

Det är ett drygt halvår sen som problemen med TBT i svenska hamnar uppmärksammades. TBT, forkortning för - tributyltenn - är en mycket giftig ingrediens som förr användes i båtbottenfärger och som nu är förbjuden. Men färgerna finns fortfarande kvar på många båtar och mätningar visade att många hamnar hade höga värden av TBT på sina bottnar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".