Skåne

Politiska ungdomsförbund växer

De politiska ungdomsförbunden ser ut att ha växt under 2008. Det visar en rundringning som nyheterna har gjort. Ökat mest verkar Piratpartiets ungdomsförbund, Ung Pirat gjort.

Idag har Ung Pirat 500 medlemmar i Skåne och efter debatterna om FRA och nu IPRED har tillströmningen av nya medlemmar varit större än vad organisationen klarat av.

– Oftast när folk blir medlemmar har de väldigt höga förväntningar, säger Gustav Nipe som är distriktsordförande.

Det har varit hektiskt för Ung pirat ända sedan FRA-omröstningen i riksdagens kammare den 18 juni.

Det har sagts att ungdomsförbunden har spelat ut sin roll, att de unga av idag väljer andra vägar till makten än voteringar och medlemsåtaganden. Men trots att 2008 varit ett mellanvalsår har medlemmarna strömmat till.

Av de åtta ungdomsförbund nyheterna talat med är det bara Kristdemokraternas ungdomsförbund som tror sig tappa något i år. Ung vänster och Grön ungdom vet inte men tror inte att dom blir färre.

Moderaternas MUF, Folkpartiets LUF och Centerns CUF i Skåne tror alla att 2008 slutar på plus. Kritiken mot regeringens hantering av spaningslagen FRA och nedladdningslagen IPRED sägs också här ha spelat en viktig roll i värvandet.

Just de frågorna är mindre viktiga för socialdemokraternas ungdomsförbund, som ändå ser ut att växa i Skåne.

– När vi är i opposition så växer vi ju alltid, säger Elin Brusewitz som är distriktssekreterare för SSU i Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".