Simrishamn

Ny organisation har många brister

Den nya organisationen i Simrishamns kommun, med en myndighetsnämnd och en samhällsbyggnadsnämnd, har många brister.
Det visar en granskning av nämnderna.

Det är firman Ernst & Young som på uppdrag av kommunens revisorer gjort en granskning av den omorganisation som Simrishamns kommun gjorde för två år sedan. 

Då slogs flera nämnder ihop till en samhällsbyggnads- och en myndighetsnämnd. Syftet var bland annat effektivisering och att bli bättre på planarbete för att vända kommunens negativa befolkningsstruktur.  

Det finns många brister enligt rapporten. Rollerna mellan samhällsbyggnadsnämnden och kommunstyrelsen är oklara, skriver man, och delegationsordningarna i både nämnderna måste ändras.  

I synnerhet samhällsbyggnadsnämnden får bakläxa. Där måste omedelbart göras något, eftersom där fattas det nu beslut utan stöd i en delegationsordning. Just det här delegerade beslutsfattandet är något av det mest problematiska som rapporten hittar och man anser dessutom att jävsproblematiken inte är ordentligt utredd och att man inte heller gjort vad som borde göras för att minska risken för jäv, till exempel när det gäller beslut under plan- och bygglagen, där förvaltningschefen har delegerad beslutsrätt samtidigt som samme chef är ansvarig för kommunens fastigheter.  

Dessutom tycks nyordningen vara osäker även inom kommunen då revisionsrapporten hittar verksamhet som hör till en nämnds ansvar redovisad under en annan nämnd i årsredovisningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".