Skåne

Över hundra barn vräkta i Skåne

Över hundra skånska barn vräktes förra året från sina hem. Flest barn som drabbats av avhysning i Skåne finns i Malmö. Men räknat på antalet invånare är Perstorp den kommun där flest barn förra året vräktes från sina hem.

Regeringen har gett Kronofogden i uppdrag att räkna och redovisa hur många barn under 18 år som berörs av avhysningar från sina hem. Och siffrorna för förra året visar att så många som 735 barn då vräktes, i Skåne handlar det om 123 barn som förra året tvingades lämna sina hem.

Flest antal vräkta barn i Skåne finns i Malmö följt av Landskrona. Därefter kommer Hässleholm och Kristianstad med nio barn vardera. Men beräkningar som tidningen Hem & Hyra har gjort på Kronofogdens uppgifter visar att Perstorp räknat på antalet invånare var den kommun i Skåne som hade flest vräkta barn. Sex barn vräktes i Perstorps kommun förra året.

Det är bara i ett tiotal skånska kommuner där barn inte drabbats alls. Bromölla, Örkelljunga och Sjöbo tillhör kommuner där det enligt Kronofogdens statistik inte vräktes några barn alls förra året.

För två år sedan presenterade regeringen en strategi för att motverka hemlöshet. Ett av målen där är att antalet vräkningar ska minska och att inga barn ska drabbas när människor av olika anledningar vräks från sina hem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".