Sjukhusprästerna Dan Gunnar Danving och Åsa Modin. Foto: Maria Dietrichson/SR Kristianstad.
Kristianstad

Svårt hitta lösning för fullt bårhus

Det saknas en hållbar lösning för att undvika överfulla bårhus i Kristianstad - och det är kommunens och de kyrkliga församlingarnas ansvar att Centralsjukhusets bårhus varit överbelagt. Efter nyår har avlidna personer förvarats på golvet och utanför bårhusets kylrum enligt obduktionstekniker.

Sjukhuschef Ulf Kvist på Centralsjukhuset i Kristianstad säger att sjukhuset har mer än tillräcklig kapacitet på bårhuset för att klara av de egna patienterna. Problemet är att patienter som inte ska obduceras hamnar där, trots att de inte ska det.

– Patienter som avlider utanför sjukhuset av ålderdom eller allmän svaghet eller där dödsorsaken av andra skäl kan fastställas, till exempel äldre i särskilda boenden, de ska överhuvudtaget inte komma in hit, säger Ulf Kvist.

Det är kommunernas och församlingarnas ansvar att se till att de avlidna som inte ska obduceras tas omhand.

– Men så har det av tradition inte varit här, utan de patienterna har kommit in till sjukhuset även dem, uppger Ulf Kvist.

Mari Eriksson som är medicinskt ansvarig sjuksköterska i Kristianstad kommun säger att kommunen nu undersöker möjligheter att skaffa sig ett eget bårhus.

– Vi ifrån kommunens sida har börjat titta på lokal som kan vara lämplig för att göra ett kylrum av, säger Mari Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".