Skåne

Priskrig drabbar mjölkbönder

Bakom Skånemejeriers sänkning av priset på mjölk ut till bönderna finns ett prispressarkrig. För mjölkbönderna är sänkningen ett hårt slag eftersom många av dem redan kämpar för överlevnad.

Under hösten sänktes mjölkpriset två gånger och samtidigt ökade utgifterna för foder. Dessutom svänger den globala marknaden allt häftigare och därför måste svenska mjölkbönder vara beredda på snabbare och kraftigare svängningar i mjölkpriset.

De skånska bönderna får nu 30 öre mindre per kilo mjölk. Det kan betyda slutet för redan hårt pressade mjölkbönder. Anders Olsson är ordförande i Skånemejerier, han beklagar och lägger en del av skulden på Arla, som är marknadsledande i Sverige - förutom i Skåne där Skånemejerier regerar.

Och kampen mellan Arlaland och Skåneland går vidare eftersom Arla försöker prispressa sig in på fler butikshyllor. Men Åke Hantoft på Arla avvisar påståendet att Arla håller lägre priser i Sverige än i Danmark.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".