Skåne

God hantering av avlidna

De flesta kommuner i norra och östra Skåne har inga problem med förvaring av avlidna. De har antingen egna kylrum eller välfungerande samarbeten med kyrkan, sjukhusen eller begravningsentreprenörerna. I Östra Göinge kommun gjorde man en inventering efter att Centralsjukhuset i Kristianstad förra året varnade för platsbrist på bårhuset.

En rundringning som Sveriges Radio Kristianstad gjort tyder på att de flesta kommuner i norra och östra Skåne tycker att de avlidna på äldreboenden hanteras bra.

Tomelilla och Ängelholms kommuner har egna kylrum på några av sina vårdboenden. Även i Bromölla och Osby har man egna kylrum, och använder också kyrkans eller begravningsbyråernas.

I Simrishamn betalar kommunen för att kunna använda sjukhusets bårhus. Örkelljunga och Klippans kommuner har inte heller egna kylrum, men där hämtar begravningsbyråerna kropparna inom ett eller två dygn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".