Skåne

Högt betyg på välfärden

Skåne tillhör de län där kvaliteten på välfärden får ett genomsnittligt högt betyg.
Det visar Kommunals nya välfärdsindex.

Men det finns stora skillnader mellan olika områden. Medan omsorgen för funktionshindrade får högt betyg hamnar trafiksektorn långt ner.

Det är fackförbundet Kommunal som lanserar ett nytt sätt att mäta kvaliteten på det som har med välfärd att göra. Totalt i landet har över 3000 personer inom kök- och städ, förskola, trafik och omsorg svarat på frågor om den service de jobbar med. 

Och när resultaten presenteras visar det sig att Skåne hamnar på fjärde plats när det gäller kvaliteten på välfärden. Toppar listan gör Halland. 

Men trots att det sammanlagda resultatet placerar Skåne ganska högt är det stora skillnader i kvaliteten. Enligt undersökningen får äldreomsorgen och trafiken minst resurser och de två områdena får också betyg som ligger under genomsnittet.

Bäst betyg i Skåne får omsorgen för funktionshindrade som enligt medlemmarna fungerar bra. 

Kommunals ordförande Ylva Thörn säger när det gäller resultatet för trafiksektorn att det här visar på en stor frustration bland medlemmarna och att det för bussföraren kan exempelvis handla om att tidtabellerna har lagts så tajt att de aldrig har chansen att få passagerarna fram i tid.

Hennes budskap är att det måste till mer resurser till kommuner och landsting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".