Garnisons-affär klar före jul

Ett avgörande verkar nu vara på väg när det gäller Hässleholms kommuns köp av Garnisons-området och de båda övningsfälten i kommunen.
Den senaste tiden har ett flertal förhandlingar ägt rum, och nu ser det ut som att köpet ska beslutas på ett regeringssammanträde den 13 december. Sen i mars 2000, då beslutet togs att lägga ner Garnisonen i Hässleholm, har kommunen sagt att man tänker köpa Garnisonsområdet och dom två övningsfälten. Dröjsmålet beror på att Fortifikationsverket och Hässleholms kommun inte kommer överens om priset för skogen. Totalsumman ska vara 70 miljoner enligt Fortifikationsverket, men kommunen vill inte betala mer än 55.

Hässleholms Garnison - historik

1947 Garnisonen byggs då P2 flyttar till Hässleholm 1986 T4 flyttar från centrala Hässleholm till Garnisonen 1994 A3 flyttar från Kristianstad till Garnisonen 1999 Oktober: Tidningsuppgifter om att Garnisonen ska läggas ner November: Den 13 november deltar 3.000 i en demonstration i Hässleholm mot nerläggningen November: Den 25 november lägger regeringen fram försvarspropositionen i Riksdagen 2000 Januari: Kommunledningen har ett flertal möten med näringsdepartementet för att rädda Garnisonen Februari: Många officerare och även civilanställda säger upp sig Mars: Den 30 mars tas försvarsbeslutet i riksdagen med rösttalet 180 för och 125 emot. Moderaterna, kristdemokraterna och folkpartiet är emot. Juli: Förhandlingar mellan Hässleholms kommun och Fortifikationsverket inleds om köpet av marken 2001 April: De sista värnpliktiga rycker ut från Garnisonen Juli: Den 1 juli är överlämnandet av mark och byggnader från Försvarsmakten till köparen planerad. Juli: Den 1 juli strandar förhandlingarna mellan kommunen och Fortifikationsverket, affären förs upp på regeringsnivå. November: Finansminister Bosse Ringholm ger kommunalrådet Bengt Andersson löfte om att frågan ska utredas skyndsamt, och att den kan komma att avgöras den 13 december.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".