Skåne

Stor skillnad på fullmäktigearvoden

I bara två av Skånes 33 kommunfullmäktige deltar ledamöterna utan att få arvoden.
I Ängelholm och Örkelljunga betalas inga arvoden ut till de folkvalda politikerna när de samlas i fullmäktige.
Övriga kommuner har olika lösningar för hur de ska ersätta ledamöterna.

Det är en djungel av lösningar på hur kommunerna väljer att avlöna sina ledamöter när de träffas i kommunfullmäktige. Därför är det också omöjligt att göra en lista över vilka som betalar högst och lägst. 

Vissa väljer att betala per timme och andra har en summa per sammanträde. Men man kan konstatera att det skiljer på hur mycket pengar som betalas för att de folkvalda politikerna ska fatta beslut. 

För att ta ett par exempel så får ledamöterna i Båstad och Klippan runt 300 kronor per sammanträde medan politikerna i Kristianstad får 860 kronor om det pågår under fem timmar. Blir det längre så läggs det på ytterligare några hundralappar.

Värt att lägga till är att de flesta kommuner samlar fullmäktige en gång i månaden med uppehåll under sommaren så det brukar landa på tio eller elva sammanträden per år.

Det är tidningen Dagens samhälle som gjort sammanställningen och enligt den är det bara två skånska kommuner som inte alls betalar arvoden till fullmäktigeledamöterna. Det är Örkelljunga och Ängelholm.

Totalt i landet är det tjugo kommuner som inte ger något arvode alls till ledamöterna i fullmäktige för när de sammanträder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".