Gamla miljösynder på det gamla gasverkets tomt ger kostnader idag. Foto: Tor Danielsson/SR Kristianstad.
Kristianstad

Stor risk med giftig gasverkstomt

På fredagen presenteras en utredning kring det förorenade gasverksområdet i södra Kristianstad. Enligt utredningen så finns det påtagliga risker kring marken.

Det som man tittat på är vilka hälsorisker som finns med marken och vilka åtgärder som måste göras. Att gräva upp eventuella jordmassor från området skulle innebära akuta hälsorisker för människor, något som kräver att saneringen görs med största tillförsikt. Samtidgt är den flytande tjäran som skapats under gasproduktionen som var under 1900-talets första hälft ett allvarligt hot mot grundvattnet, något som kan påverka tiotusentals människors vattenförsörjning.

Vad kommunen än beslutar att göra åt området kommer kostnaderna bli stora. Fem möjliga saneringsallternativ läggs fram i utredningen. I det billigaste beräknas kostnaden ligga kring 30 miljoner kronor, och i det dyraste, som skulle innebära att 60 000 ton jordmassor måste fraktas bort, en kostnad på 95 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".