Vilks vill spränga Omfalos

Konstnären Lars Vilks vill ha länsstyrelsens tillstånd att spränga bort sin omdiskuterade skulptur Omfalos på Kullaberg.
Med hundra kilo dynamit vill han spränga skulpturen i luften på Nobeldagen den 10 december. Malmö tingsrätt har tidigare beslutat att betongskulpturen ska bort från Kullaberg. Vilks förklarar i sin ansökan till länsstyrelsen vilka fördelar han ser med en sprängning. Både kronofogdemyndigheten och markägaren vill att verket tas bort omgående. På grund av den oländiga terrängen på Kullaberg måste man ta sjövägen om man vill frakta bort det. Men detta låter sig knappast göras vintertid, anser Vilks. Väljer man en sprängning på Nobeldagen i stället, förvandlas själva händelsen till ett konstprojekt, skriver Vilks. Arbetsnamnet på projektet är Homage a Alfred Nobel. ''Det nära sambandet mellan dynamit och kultur är en egenart som är speciell för Sverige och som genom Nobelpriset blivit känt världen över'', framhåller Vilks i sin projektbeskrivning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".