Helsingborg

Nytt avtal med kritiserat konsultföretag

I Helsingborg har sjukhuset skrivit ett avtal med konsultföretaget McKinsey där de varje månad betalar 3,3 miljoner för konsulthjälp med ekonomin. McKinsey hade under förra året hårt kritiserade avtal med region Skåne.
Sjukhuschefen Lisbeth Cederwald uppger dock för nyheterna att man gjort en direktupphandling och att allt är skött enligt regelboken.

I Region Skåne har McKinsey anlitats under en stor del av fjoråret med något som man kallar ett holistiskt transformationsprogram. Något som slutade på 35 miljoner kronor i ospecificerade räkningar och där ingenting har fästs på papper.  

Just bristen på insyn i arbetet kritiserades av anställda och av oppositionen.  Och strax före jul kom regionens egna revisorer med allvarliga påpekanden om upphandlingen.  Uppdraget skulle kosta 1,7 miljoner, men sen växte summorna av sig själv till över 35 miljoner.

Nu har alltså sjukhusledningen i Helsingborg gjort ett liknande avtal med  konsultföretaget Mc Kinsey.

Sedan november arbetar några konsulter med att genomlysa sjukhusorganisationen i Helsingborg och ge förslag på  hur man ska kunna spara bort fyrtio miljoner kronor. 

Hittills har McKinsey fakturerat sjukhuset tio miljoner för det jobbet som  men inga som helst specifikationer finns på vem och vad man har utfört, utan klumpsumman kallas kort och gott för professionella arvoden.

Regionens revisorer säjer nu att upphandlingen i Helsingborg inte har gjorts enligt lagen om offentliga upphandlingar och inte heller följer Region Skånes regler.

Något som alltså tillbakavisas av sjukhuschefen Lisbeth Cederwald  som skrivit under det kostsamma avtalet.  Under februari ska McKinseys arbete i Helsingborg vara färdigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".