Arkivbild: SCANPIX
Skåne

Risk för minskad sjukgymnastik

Sjukgymnaster i Skåne slår nu larm om att det hälsoval som ska införas inom primärvården i Skåne i maj kan leda till att färre får sjukgymnastik och rehabilitering. I och med hälsovalet blir det nämligen den enskilda vårdcentralen som får bekosta sina patienters sjukgymnastik.

– Risken är att de kanske omedvetet eller medvetet underlåter patienter att gå till sjukgymnast i den omfattningen de skulle behöva, säger Lotta Wikström, ledamot i Sjukgymnastförbundet Skåne.

Läkarförbundet i Skåne har redan sagt att man anser att hälsovalet är underfinansierat och att det kommer bli svårt för vårdcentralerna att få ihop budgeten.

Enligt Sjukgymnastförbundet kan det då alltså leda till att läkarna sparar in på livsviktig rehabilitering, att man till exempel väljer att inte skicka patienten till en specialutbildad sjukgymnast.

– Det betyder att patienten får gå med sina besvär mycket längre, säger Lotta Wikström.

Privata sjukgymnastmottagningen Aktiv Rehab i Limhamn i Malmö, där Lotta Wikström jobbar, har idag patienter från drygt 50 olika vårdcentraler. Och även besökarna är oroade för att sjukgymnastiken kan komma i kläm i hälsovalet.

– Jag har fått livet tillbaka, jag kan röra armar och ben som tidigare var förlamade, säger Nils Mattsson som går på sjukgymnastik efter en stroke.

– Det handlar om livskvalitet, med sjukgymnastik kan klara mig hemma med hjälp av hemtjänst men det hade inte gått utan den, säger Karin Andersson som också drabbats av en stroke.

Den politiska ledningen inom Region Skåne tar lätt på sjukgymnasternas oro.

Henrik Hammar (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, ser ingen sådan risk.
– I samhället i dag ligger oerhört mycket fokus på rehabilitering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista