Aktionsgruppen demonstrerar utanför Aimpoint i Malmö. Arkiv: Ofog
Malmö

Aktivister riskerar höga skadestånd

De aktivister i nätverket Ofog som tog sig in på vapenföretaget Aimpoint i Malmö riskerar hundratusentals kronor i skadestånd.
Aktivisterna ville uttrycka sitt missnöje med att Aimpoint säljer vapentillbehör som exempelvis sikten till länder i krig.

Om en månad startar två rättegångsprocesser där Martin Smedjeback från Malmö är en av dem som riskerar både fängelse och 300 000 kronor i skadestånd.
– Jag tycker det är orimligt med ett sånt stort skadestånd. Jag tror att de ställer det för att skrämma bort oss och kanske dölja det de håller på med i sin fabrik.

Det var i mitten på november förra året som Martin Smedjeback och en kollega till honom från Ofog försökte ta sig in på Aimpoints område i Malmö. Martin Smedjeback tog sig över staketet, hans kollega blev stoppad. 

Nätverket Ofog kallar det en kampanj. Flera företag i Sverige som exporterar vapen till länder som för krig fick påhälsning av Ofog förra året.

Aimpoint vill inte kommentera de två rättegångar som startar om en månad. Sammanlagt kräver företaget över en miljon kronor i skadestånd av flera olika aktivister som tagit sig in på företaget vid två tillfällen förra året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista