Skåne

Regionen anmäler sig själv

Region Skåne Lex Maria-anmäler sig själv efter att regionen för några veckor sedan drabbades av ett datavirus som slog ut över 10 000 datorer under flera dagar, vilket ledde till stora risker för många patienter.

– Vi ser allvarligt på det här därför har vi gjort en Lex Maria-anmälan. Vi gör också en systematisk genomgång, säger Ann-Christin Andersson, medicinsk rådgivare på Region Skåne med ansvar för patientsäkerhetsfrågor.

Det var i början av januari som Region Skåne drabbades av ett datavirus som gjorde att över 10 000 datorer inte fungerade som dom skulle. Det här ledde till att patientdata var svår att få fram och viss medicinsk utrustning påverkades. Ett stort antal patienter utsattes för risker av olika slag.

Det kommer att dröja flera månader innan den här händelsen är helt utredd.  Den betraktas som den allvarligaste hittills vad gäller datavirus som drabbat Region Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista