På Centralsjukhuset i Kristianstad har det varit lättare för tarmpatienter att få biologiska läkemedel. Arkivfoto: Malin Nilsson/SR Kristianstad.
Skåne

Cancervårdskillnader kan ha förkortat liv

Under nästan ett års tid har tarmcancerpatienter i Lund och Helsingborg fått sämre behandling än patienter på Centralsjukhuset i Kristianstad och andra sjukhus i Skåne.
På grund av besparingar har de inte kunnat få nya, biologiska läkemedel, och det kan ha lett till att patienter dött i förtid.

- Man kan inte utesluta att det är patienter som skulle ha haft nytta av behandlingen som inte fått den och därmed att vi förkortat liv i Skåne, säger Mef Nilbert, professor i onkologi vid universitetssjukhuset i Lund. 

- Man kan också säga att man med det här tillägget av biologiska behandlingar ökar chanserna att kunna operera bort metastaser, så det kan i enstaka fall handla om liv och död, säger hon. 

Varje år drabbas runt 1000 personer i Skåne av tarmcancer, och ungefär hälften av dem dör av sjukdomen. Enligt professor Mef Nilbert har nya, biologiska läkemedel visat sig kunna förstärka effekterna av cytostatikabehandling och på så vis förlänga livet för vissa patienter. Medicinerna har få biverkningar men en stor nackdel - de är dyra.  

Och det gjorde att verksamhetschefen vid onkologkliniken på universitetssjukhuset i Lund för ett knappt år sedan på grund av sparkrav stoppade användningen av de här läkemedlen i Lund och Helsingborg. Däremot har patienter i till exempel Malmö och Kristianstad kunnat få medicinerna. Och för läkarna i Lund och Helsingborg har det varit svårt. 

- Det är frustrerande. Vi vet att de vetenskapliga beläggen finns där, och vi skulle vilja förskriva dem i många lägen, säger Mef Nilbert. 

Men enligt verksamhetschefen Carsten Rose har medicinstoppet nu hävts. Istället kommer medicinkostnaderna hållas nere genom att fler läkare ska hjälpas åt att ta ställning till varje behandling. Och samtidigt planeras för en gemensam cancerklinik i hela Skåne, vilket Mef Nilbert hoppas kommer ge en mer jämlik cancervård. 

- Vi måste se till att alla patienter får tillgång till de här läkemedlen oavsett var man bor. Det ska vara en självklarhet i den vård vi har idag, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista