Simrishamn

Österlengymnasiet får ännu färre elever

Österlengymnasiet i Simrishamn får färre elever än väntat i höst.
Det visar det preliminära resultatet av den första valomgången i gymnasievalet.

Det fakturm att man från och med nästa läsår får söka gymnasieutbildning var man vill, oavsett om den här utbildningen faktiskt redan finns i ens hemkommun, märks i gymnasievalet i Simrishamn. Det är bara runt 120 elever av de 250 som finns i årskullen som har satt upp en utbildning på Österlengymnasiet som sitt första val och Göran Nydahl som är barn och utbildningschef i Simrishamn säger att det är färre än väntat.  

De program som tappar mest är samhällsprogrammet och naturvetenskapliga programmet. Nu vid den preliminära sammanställningen av gymnasievalsresultatet kan man också se att elever i kommunens utkant har en tendens att välja skola i grannkommunen - Borrbyungdomar väljer gärna Ystad och i Kivik åker man kanske till Kristianstad. 

Vissa program riskerar att bli väldigt lidande; till exempel hotell och restaurang som preliminärt bara har tre sökande.  Barn- och utbildningschef Göran Nydahl säger att det är osäkert om man kan förbinda sig att genomdriva ett program med de förutsättningarna. Det skulle bli för dyrt. 

Nu måste skolan anpassa sig, säger han, för ser man framåt ser det ännu dystrare ut. Elevkullarna sjunker nämligen ännu mer - nästa år är det bara 198 nior.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista