Skåne

Tidsbrist bakom mångmiljonkonsultation

Det var den mycket allvarliga ekonomiska situationen i Region Skåne hösten 2007 som gjorde att det brådskade, och att konsultfirman McKinsey anlitades utan en normal upphandling.
Det skriver regionledningen nu i ett svar till regionens revisorer, som kritiserat att konsulterna anlitats för drygt 35 miljoner kronor utan upphandling.

Hösten 2007 och ungefär ett år framåt arbetade konsultbolaget McKinsey med att genomlysa Region Skånes ekonomi inom flera olika områden. Bland annat såg man över regionens inköp, centrala administration och struktur inom specialistvården. Sammanlagt skickade konsultbolaget nio fakturor på totalt drygt 35 miljoner kronor. 

Region Skånes revisorer hade synpunkter på att ett så stort uppdrag inte föregåtts av en regelrätt upphandling, men regionledningen menar nu att man helt enkelt inte hade tid med det, eftersom den ekonomiska situationen var akut och man behövde snabb hjälp. I sitt yttrande skriver man att en upphandling kan ta mellan fyra och fem månader och så mycket som ett och ett halvt år, om den överklagas.  

Det finns möjligheter att göra undantag från en normal upphandling och det är det som Region Skåne anser sig ha gjort. Man använde sig av de ramavtal som redan fanns med McKinsey men som var upphandlade för lägre kostnader. 

Revisorerna var också kritiska mot att det inte framgick av McKinseys fakturor vad som utförts och hur lång tid det tagit, men inte heller på den punkten anser regionledningen att man gjort fel. Enligt regionstyrelsens moderata ordförande Jerker Swanstein är det upp till uppdragsgivaren att komma överens om vad fakturorna ska innehålla. 

I sitt yttrande skriver regionen också att McKinseys arbete har sparat många miljoner åt Region Skåne. Och man fortsätter att gå igenom verksamheter för att se var man kan spara. McKinsey jobbar just nu med Helsingborgs lasarett, och näst på tur står Skånetrafiken och universitetssjukhuset MAS i Malmö. I de senare fallen har regionen ansett sig ha tid att göra en upphandling av konsulttjänster - en upphandling som pågår just nu.  

Under torsdagens regionstyrelsemöte diskuteras revisorernas kritik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista