Kommunerna i sydost säger att Skånetrafiken misskött Sturupspendeln. Arkivfoto: Richard Martinsson/SR Kristianstad.
Sydost

Kritik efter nedlagd Sturupspendel

Kommunstyrelserna i Simrishamn, Tomelilla, Svedala och Ystad riktar nu kritik mot Skånetrafiken sedan flygbusslinjen mellan Svedala och Sturup lagts ner.
Skånetrafiken har misskött linjen, skriver man till de ansvariga, Regions Skånes nämnd för kollektivtrafik.

Busslinjen gick mellan pågatågsstationen i Svedala och Sturups flygplats. Den startade våren 2007 och gjorde det alltså möjligt för resenärer österifrån att komma hela vägen till flygplatsen utan bil.  

Men nu i slutet av januari lades linjen ner. För få resenärer, sa Skånetrafiken och nu reagerar kommunstyrelsernas ordförande i Svedala, Ystad, Tomelilla och Simrishamn och menar att Skånetrafiken inte varit särkilt intresserade av att driva linjen och har misskött den. Det skriver de i ett brev till kollektivtrafiksnämnden.  

Som exempel tar man bland annat dålig marknadsföring och att det inte funnits information om förbindelsen på Skånetrafikens hemsida.

- Det är naturligtvis tråkigt, säger kollektivtrafiknämndens ordförande Lars-Invar Ljungman (M) som svar.

- Jag uppfattade snarare problemet som att man från de här kommunernas sida överskattade intresset. Det är möjligt att bristande marknadsföring är en del i det hela men i så fall har ju även kommunerna haft möjlighet att göra reklam för den här linjen och jag kan tycka att det är ett delat ansvar, fortsätter han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista