Bybor misstänkter asylsökande för brott

FINJA. Byborna i Finja utanför Hässleholm är oroade över att de upplever att brottsligheten har ökat. De tror att det är de boende på asylförläggningen som ligger bakom ökningen.
Bo Nordström är ordförande i en referensgrupp som för bybornas talan med Migrationsverket, och enligt honom har det förekommit mycket - från stölder av frukt, lök och bär i trädgårdar, till inbrott: - Det är bara en liten del av de asylsökande som ligger bakom brotten men det är de som märks, säger Bo Nordström. Alvina, som är asylsökande och bor på Finjabacken just nu säger att hon och många andra känner sig oskyldigt anklagade: - När man pratar med svenskar tror de att alla som bor här stjäler, säger hon.
Polis bekräftar ökning Polisen bekräftar att det blivit en ökning och ser sin insats gentemot byborna som ett misslyckande. - Det är vårt jobb att se till så att folk känner sig säkra, säger Kurt Larsson, kriminalkommissarie vid polisen i Nordöstra Skåne. Polisens statistik visar att under perioden första juni till 14 juli förra året anmäldes 9 brott och under samma period i år har den siffran fördubblats till 19 anmälda brott i Finja. Kurt Larsson påpekar att samtliga brott inte har begåtts av asylsökande.
Ökad information Anna-Britt Adell som är chef på asylförläggningen i Finja säger att migrationsverkat ska ge ökad information om det svenska samhället för att jobba mot brottsligheten. Bybornas förslag att anställa ett vaktbolag för att öka bevakningen på asylförläggningen tror hon inte på.