Giftig alg hotar skånsk kust

ÖSTERSJÖN. Den kraftiga algblomningen i Östersjön kan vara på väg mot den skånska kusten. SMHI:s satellitbild för idag visar att algen finns vid Hanöbukten vid Blekingekusten.
Martin Hanson, oceanograf på SMHI säger att man även sett en lättare blomning vid den Polska kusten som kan komma att driva in mot Skåne. Den giftiga blågröna algen är en cyanobakterie som trivs i varmt, soligt väder och det enda som kan stoppa en algblomning är blåst och kyligare klimat. - Det är fortfarande lite osäkert med algerna utanför Blekinges kust, för ännu står algen inte i full blom, säger Martin Hansson.
Kan gå fort Idag är Östergötlands kusten, Öland och Gotland hårt drabbat. Om vattnet börjar blomma vid den Skånska kusten kan det gå mycket fort tills det att algerna står i full blom, det kan räcka med ett par dagar. När vattnet blommar skiftar det färg och får en orange eller grön ton.
Små barn riskgrupp Anneli Mattisson som är biolog på Informationscentralen för Egentliga Östersjön säger att bad i vatten med alger kan ge hudirritationer och en kallsup illamående och magsjuka. Har man svalt stora mängder vatten kan det vara klokt att uppsöka läkare. Små barn som lätt får i sig vatten bör undvika att bada och likaså husdjur. Men det finns tillfällen då alla ska undvika bad, säger Martin Hansson: - Om man går ut i vattnet till knähöjd och inte kan se sina fötter då ska man inte bada.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".