Oenighet om blindgångarsanering

Hässleholms kommun och Försvarsmakten har olika uppfattningar om vem som ska sanera Hovdalafältet från blindgångare, om det blir ett kommunalt köp av området.
Om dom två riskklassade områdena på Hovdalafältet söder om Hässleholm, som innehåller blindgångare, ska kunna användas måste marken saneras, något som kommer att bli både tidskrävande och mycket dyrt. -Saneringen är inte något som försvarsmakten tar ansvar för, säger major Göran Franzén som inventerat marken. Kommunalrådet Bengt Andersson, på Hässleholms kommun, som vill köpa marken av fortifikationsverket, säger att inte heller kommunen tänker betala saneringen. Men i det utkast till köpebrev som P4 Radio Kristianstad tagit del av står det att det är köparen, alltså Hässleholms kommun, som ska betala för saneringen. På det ena området med blindgångare, vid den så kallade guldkusten vid Finjasjön, så har kommunen planerat att anlägga camping- och badplats. Affären är inte avgjord än, men mycket tyder på att den går igenom inom ett par veckor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista