Utebliven succé för kamomillodlare

KRISTIANSTAD. Den kamomill som började odlas i Kristianstadstrakten för fyra år sedan har inte blivit den succe som odlarna förväntat sig. Flera odlare är kritiska mot att det har varit en bristfällig marknadsföring.
Under de fyra åren har det gått trögt framåt för kamomillodlarna. Första året kunde de inte skörda men efterhand har de lärt sig odlingsteknik som ger bättre och bättre skördar. Den torkade kamomillblomman är inte bara kamomillte utan kan även användas i schampo, tvättmedel och för att bleka håret. Kristianstads hushållningssällskap är initiativtagare till projektet men flera odlare är kritiska mot sällskapet och anser att det har vart en bristfällig marknadsföring. - Hushållningssällskapet skulle kunna driva på projektet lite hårdare, säger en av odlarna, Bertil Elmvik på Hasslagård. Bertil Elmvik upplever att han inte fått hjälp eller stöd av Kristianstads hushållningssällskap att sälja sina skördar utan har fått skapa sina egna kontakter.
Begränsade resurser Börje Emilsson som är chef på Hushållningssällskapet i Kristianstad är medveten om problemen: - Naturligtvis hade vi kunnat göra mer men vi har begränsade resurser. Kamomillodlingen är bara en del av vår verksamhet, säger Börje Emilsson. Men det har funnits intresserade köpare. Företaget Friggs, som ägs av Semper, inledde ett samarbete med odlarna och ville köpa kamomillen för tillverkning av te. Friggs var mycket nöjda med produkten men trots det blev det ingen affär. - Vi fick inte ut ens en tredjedel av den förväntade skörden, säger Ann-Margreth Fritz, inköpschef på Semper. Den dåliga avkastningen kunde inte tillgodose Friggs krav på mängden kamomill. För försäljning av lösviktste skulle man behöva 12 ton och för en tepåse produkt skulle det behövas det dubbla. Den dåliga skörden gjorde också att priset blev tre gånger så högt och därmed skulle inte teprodukten bli säljbar på marknaden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".