Arkivbild: SCANPIX
Lund

Nya präster får inte viga

De som i vår blir färdiga präster i Lund och Uppsala kommer inte att ha rätt att viga. Anledningen är den nya könsneutrala äktenskapslag som riksdagen väntas fatta beslut om inom kort, och som Svenska kyrkan ännu inte tagit ställning till.

För många av de blivande prästerna kom beskedet som en chock.

– Man trodde först man hörde fel. Man blev snopen och ledsen på något sätt. Så tänkte jag direkt på att jag redan bokat en vigsel med ett brudpar som väntat på att jag ska bli färdig, säger Monica Ivarsson, som läser till präst i Lund.

Brudparet som Monica Ivarsson egentligen skulle viga får nu välja om de först vill gifta sig borgerligt och sedan ha en ceremoni i kyrkan, eller om en präst med vigselrätt också ska delta.

Det var efter jul som de 23 blivande prästerna vid Pastoralinstitutet i Lund och de 42 i Uppsala fick beskedet att de inte skulle ha rätt att viga som färdiga präster. Anledningen är den nya äktenskapslag som är på gång i vår och som jämställer homosexuella par med man och kvinna.

Men Svenska kyrkan har ännu inte bestämt sig för om man med den nya lagstiftningen vill behålla vigselrätten, utan det beslutet tas först på höstens kyrkomöte. Idag verksamma präster får behålla vigselrätten ytterligare ett år, men för de nyutexaminerade blir det alltså inga vigslar förrän kyrkan bestämt sig.

– Det är ju lätt att det blir ett a- och b-lag - att vi inte betraktas som riktiga präster fast att vi är det, säger Monica Ivarsson.

Hon ska jobba som pastorsadjunkt i Oskarström utanför Halmstad, när hon blir färdig i vår. Frågan om Svenska kyrkan ska behålla vigselrätten eller inte tycker hon är mycket svår.

– På ett sätt känner jag att det kanske vore enklare om vi inte har det, och då är vi mer lika med många länder i Europa. Men jag hoppas nog mest på att vigselrätten ska vara kvar i kyrkan, säger Monica Ivarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".