Hallandsåsen

Vatten fördröjer tunnelborr

Efter en bra höst har det gått sämre för Banverkets tunnelbygge genom Hallandsåsen efter nyår. Under hösten hade man bra berg och tunnelborren Åsa tog sig snabbt framåt. Men efter nyår har man kommit in i ett vattensjukt område där borren har fått stå stilla periodvis.

– Det handlar om att ofta stanna och täta berget och göra följdnoteringar, säger Per Rydberg som är projektdirektör för tunnelbygget.

Förutom att man måste täta, så måste borren också stå still ibland för att man ska kunna minska mängden vatten som läcker in i tunnlarna. Man är noga med att läckaget inte ska bli så stort så att miljödomstolens tillstånd överskrids. Sammantaget gör det här alltså att det går långsamt framåt just nu. I januari byggde man bara 108 meter tunnel.

Men enligt Per Rydberg håller man sig trots det fortfarande inom den nya tidsplanen som säger att tunnlarna ska stå klara 2015. Banverket överväger om man ska söka en ny miljödom för tunnelbygget.

I dag har man tillstånd att släppa ut ett snitt på högst 100 liter vatten i sekunden per månad. Om man utöver det fick tillstånd att pumpa in en del läckvatten i berget utan att det först lämnar tunnlarna bygget kunna gå snabbare. Men den gamla miljödomen tillåter inte det. I maj räknar Banverket med att kunna ta ställning till om man ska lämna in en ny ansökan till miljödomstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".